Lezing: robots hebben de toekomst? De toekomst van robotica

7 september kondigde pensioenfonds ABP aan om meer geld te gaan investeren in startups. Op diezelfde dag was Danny Mekic’ te gast tijdens de jaarlijkse studiereis, die dit jaar als thema meegekregen heeft “Disruptive technologies, risks and opportunities”. Tijdens het studieprogramma verzorgde Danny een verdieping in robots en robotica.

Dat deed hij samen met Mike van Rijswijk, die voor de gelegenheid Pepper meegenomen heeft: een 1 meter 20 lange robot die kan praten, luisteren, zien en fotograferen, en dat allemaal onder bezielende leiding van de software die in hem (of haar?) geprogrammeerd is. Dankzij Pepper was in levende lijve te zien hoe robots steeds beter, goedkoper en efficiënter worden. Speciaal voor de gelegenheid hadden Danny en Mike een speciale app gebouwd voor Pepper.

Hoe ziet de toekomst er uit, als robots steeds goedkoper worden? Is er nog wel werk genoeg voor iedereen? Moet de overheid ingrijpen?

Danny Mekic’ hield de aanwezigen voor dat het tijd is om na te denken over het verkorten van de werkweek, om er voor te zorgen dat in de toekomst de meeste mensen een baan blijven houden. Want, zo legde hij uit, technologie heeft ons weliswaar altijd banen gebracht en gekost, maar nu is het voor het eerst dat de technologie ook zelf intelligentie bevat. Robots kunnen dankzij ‘self-recursive improvement’ hun eigen opvolgers ontwikkelen, zodat ook zelfs bij de doorontwikkeling van technologie steeds minder mensen komen kijken.

Danny, Mike en/of Pepper uitnodigen voor een lezing?

Andere sprekers op het programma waren:

  • Tjarda Molenaar, Director at NVP
  • Marc van Voorst, Ad Interim Director NVP
  • Eduard van Gelderen, CEO at APG Asset Management
  • Sau Kwan, President at E Fund
  • Conny Dorrestijn, CEO at Shiraz Partners FinTech
  • Sjaak Deckers, CEO at G-Therapeutics
  • Kees Eijkel, Managing Director of Kennispark Twente
  • HRH Prins Constantijn, Ambassador at StartupDelta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *