Lezing: zonder standaarden geen Smart City, Smart Home of Innovaties

Op het Challenge Event van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) op 6 september, stelde algemeen directeur Piet-Hein Daverveldt dat met normalisatie beter aan de klantbehoefte van de samenleving kan worden voldaan. In Nederland ontwikkelt en beheert het NEN zowel de internationale, Europese als Nederlandse normen. Dit jaar viert de organisatie haar 100-jarig bestaan, en stelt zich daarbij ten doel om de impact van normalisatie ook in de toekomst verder te vergroten.

Volgens Daverveldt moet er worden gezocht naar nieuwe perspectieven en ideeën: over welke uitdagingen de toenemende impact van technologie op onze samenleving met zich mee brengt, en hoe er kan worden omgegaan met innovatie binnen het NEN. Kortom: is NEN fit for the future? In dat kader gaf keynote spreker Danny Mekic’ een inspirerende lezing over hoe technologische ontwikkelingen onze maatschappij raken.

Danny draaide de vraag direct om: is echte innovatie zonder norm wel mogelijk? Vaak mist er bij nieuwe tech-ontwikkelingen nog een standaard. Neem drones, waar er geen overzicht is op hoe ze elkaar moeten ontwijken, of hoe ze huizen binnen komen om pakketjes af te leveren? Als er eerst was nagedacht over de norm was dit anders geweest, aldus Danny.

Juist omdat een standaard ontbreekt, kunnen populaire termen als smart city en smart home niet hun belofte waarmaken. Sterker nog, de grote techbedrijven ontwikkelen steeds vaker hun eigen standaarden, die ze vervolgens opleggen aan de maatschappij. Spotify bepaalde de norm voor muziekdistributie, Apple voor digitale app stores. Dit legt hele industrieën aan banden, en kan zo op den duur zelfs innovatie tegengaan.

Danny’s advies: organisaties zouden er goed aan doen te investeren in innovatie, en dit als de algemeen geldende norm te behandelen. Zo wordt de beruchte innovatieparadox vermeden. Want, zo meent Danny, wanneer het goed genoeg gaat, is innovatie niet nodig, maar wanneer het slecht gaat, is er geen budget voor innovatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *