Lezing over Digitalisering en Innovatie in de Podiumkunsten

Tijdens de derde bijeenkomst van “Fonds on tour” van het Fonds Podiumkunsten werd ingezoomd op het thema ‘digitalisering’. Techniek is inmiddels iets intiems geworden in ons leven, en onze vrienden ontmoeten we vooral online. Welke gevolgen heeft dat voor ons als sector? Een verkenning.

Spreker Danny Mekić gaf tijdens de derde bijeenkomst van Fonds on tour in het Koorenhuis in Den Haag zijn perspectief op de invloed van digitalisering. En het liet de hersens flink kraken. Een verslag van het Fonds Podiumkunsten:

Mekić trapt af met de stelling dat digitalisering ons heeft ons veel gebracht. “We waren nog nooit zo verbonden met elkaar. Je hebt geen klein groepje vrienden, maar gemiddeld 350 (Facebook)vrienden.” De keerzijde is volgens hem dat de betekenis van het woord ‘privé’ 180 graden is gedraaid. “Er is een disconnectie ontstaan tussen de fysieke wereld en de wereld waarin we echt leven. We zijn daar waar onze vrienden zijn, in de digitale wereld.” Uit onderzoek blijkt we hierdoor meer stress ervaren en dat het funest is voor onze concentratie.

Detoxkliniek
Wat moeten wij hier als podiumkunstensector mee? Volgens Mekić moeten we allereerst beseffen dat we in een transitie zitten. De cultuursector is volgens hem een detoxkliniek geworden. Het maakt je rustig. “Jullie concurrenten zijn niet de buren of andere gezelschappen, maar is de smartphone”, duidt hij. Terug naar de basisvraag dus: waar staan de podiumkunsten voor? “Ik denk dat jullie plezier bieden. Kijk hoe je daar digitalisering beter voor kunt gebruiken. Plezier begint bij een goede of andere programmering”, vult Mekić aan. We willen volgens hem als publiek gemak en vrijheid. Bovendien moet je je bewust zijn dat een beleving al begint vóór een voorstelling. “En overal moet je innovatief zijn: verkoop kostuums, varieer in locatie, laat je publiek digitaal onderdeel worden van je voorstelling.”

Daarnaast moet je volgens de sociaal ondernemer de kanalen die er al zijn beter benutten. Mekić: ”Nu moet je je best doen om te weten welke voorstellingen er spelen. Is een voorstelling uitverkocht? Verwijs door naar andere theaters. Daarvoor is het essentieel om als sector meer samen te werken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *