".eu merkdomeinen straks voor het oprapen"

In april liet ik een persbericht verspreiden over de chaos, en mogelijke gevolgen bij de EURid omtrent de invoering van .eu. Ik had de EURid daarvoor al meermaals gemaild en gebeld, zonder reactie. Hoe gek ook kwamen ze na mijn persbericht snel in actie. Wat mij ontzettend tegen de borst stuitte was dat ze een lijst wilde publiceren van domeinnamen die vrijgegeven gaan worden. Gelukkig zijn ze daar op teruggekomen.

AMSTERDAM, 12 APRIL 2006 – EURid, de instantie die verantwoordelijk is voor de registratie van .eu-domeinnamen, is van plan om later dit jaar, als deze namen vrijgegeven worden voor registratie, een lijst te publiceren met afgekeurde domeinnamen uit de zogenaamde Sunrise periode. Merkhouders die in deze fase hun .eu-domein konden claimen, maar hun aanvraag afgekeurd terugkregen, zullen de door hun aangevraagde domeinnaam op deze lijst terugvinden. “Dit stelt domeinkapers in staat om – nog voordat de èchte belanghebbende de kans krijgt – de domeinnaam vast te leggen om er vervolgens veel geld voor te vragen”, redeneert Danny Mekic’, directeur van hostingprovider Interlize.NET en deskundige op het gebied van domeinnamen.

Verwarring en onduidelijkheid
In de zogenaamde Sunrise 1 en 2 fasen kregen bedrijven, merkhouders en andere rechthebbenden de kans hun .eu-domeinnaam te claimen, voordat het ‘gewone publiek’ hier toegang tot kreeg. “Tijdens deze fasen is er het één en ander misgegaan”, stelt Mekic’. Zo was er veel onduidelijkheid over de manier waarop specifieke aanvragen verwerkt moesten worden; “Op een gegeven moment werd verteld dat providers Benelux-merken moesten indienen als ‘lokaal merk’ in plaats van ‘internationaal merk’. Later werd dit door de EURid weer ontkend. Hierdoor ontstond veel verwarring en onduidelijkheid, zowel bij providers als hun klanten”.

Post kwijt
Wie in de Sunrise fasen meende recht te hebben op een bepaald .eu-domein, kon bewijsstukken per post indienen. “Het is meer dan eens voorgekomen dat poststukken kwijt raakten. Heel erg vervelend allemaal, want merkhouders kunnen hun domeinnaam daardoor gewoon kwijt zijn”. Aanvragen werden ook om andere dubieuze redenen afgewezen. “Als de directeur van een bedrijf op persoonlijke titel een merk bezit, mag zijn bedrijf niet zondermeer de aanvrager zijn van het domein. Hij moet hem op zijn eigen naam claimen, anders wordt de aanvraag gewoon afgewezen”, stelt Mekic’.

In de hoop dat meerdere providers hem volgen, heeft Mekic’ EURid dinsdag gevraagd het beleid hieromtrent te herzien, door bijvoorbeeld de lijst van domeinnamen pas enkele dagen na het vrijkomen van de betreffende domeinnamen te publiceren. EURid heeft nog niet op het verzoek gereageerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *