KLM mag geen éxtra kosten berekenen bij creditcard betalingen

KLM heeft er een sport van gemaakt om extra vergoedingen te vragen bij boekingen die per credit card worden afgerekend. Als de vlucht vertrekt uit Nederland betaal je minimaal €7,50, soms wel €15,- of meer aan transactiekosten. En dat mag niet.

Om het nog gekker te maken: als je een retourtje boekt vanuit bijvoorbeeld Italië naar Nederland, dan betaal je géén transactiekosten voor het betalen met een creditcard maar zijn de kosten voor de beide vluchten niet hoger. Het lijkt er dus sterk op dat KLM de transactiekosten inzet als middel om mensen bijna te dwingen om niet met creditcard, maar bijvoorbeeld met iDEAL te betalen.

De wetgever heeft in artikel 6:230k lid 1 van het Burgerlijk Wetboek bepaald dat handelaren niet méér geld mogen vragen voor het gebruik van een bepaald betaalmiddel, dan de daadwerkelijke kosten:

De vergoeding die de handelaar aan de consument vraagt voor het gebruik van een bepaald betaalmiddel bedraagt ten hoogste de kosten van het gebruik daarvan voor de handelaar.

Terwijl KLM vaste bedragen rekent voor creditcard betalingen, zijn de kosten van een creditcardtransactie altijd afhankelijk van het bedrag dat moet worden betaald — omdat bedrijven als Mastercard en Visa een bepaald percentage in rekening brengen. Tweede Kamerlid Bart de Liefde heeft KLM hier inmiddels op aangesproken. Benieuwd hoe dit af gaat lopen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *