Ontwerpen van huizen en kantoren maar ook verkoop, verhuur en beheer: innovatie in vastgoed

“In de vastgoedwereld moet er gebouwd worden aan innovatie”, was de boodschap van Danny Mekić tijdens zijn lezing voor een grote Nederlandse partij in vastgoed, VB&T. Eerder was hij bij dezelfde organisatie te gast om met het topmanagement samen te werken aan innovatie in de vastgoedsector. Deze keer werd de lezing gegeven voor 200 medewerkers van de organisatie.

De eerste huizen en kantoren zijn al in 2014 uit de 3D-printer gerold en in gebruik genomen. Sterker nog, het was in 2014 al mogelijk om 10 huizen van gemiddeld formaat in 24 uur te printen. Dit is vooral interessant voor ontwikkelingslanden, waar sloppenwijken iets van het verleden kunnen worden. Voor landen met een hoger welvaartsniveau en andere bouweisen, zal niet het hele bouwproces worden vervangen door de 3D printer, maar kan op korte termijn een groot deel van de bouwtaken beter gedaan worden door een 3D-printer, dan door een bouwploeg.

Als zo’n huis vervolgens op de markt komt, moeten er bezichtigingen plaatsvinden. Ook daar zien we veranderingen in de vastgoedwereld. Door gebruik van virtual reality (VR) zijn bezichtigingen op afstand mogelijk en met augmented reality (AR) zou je zelf je huidige meubilair virtueel kunnen verplaatsen naar een potentieel toekomstige woning, om te zien hoe het er in de nieuwe situatie uit zou zien.

Daarna moet er een transactie plaatsvinden, om het huis aan te schaffen. De hypotheekaanvraag daargelaten, is er voor deze transactie een stapel papierwerk, vele contactmomenten en een prijzige afspraak bij de notaris nodig. Door middel van blockchain (dezelfde technologie die gebruikt wordt voor Bitcoin transacties), zou deze stap veel sneller en goedkoper kunnen verlopen.

Het zijn allemaal ontwikkelingen waarmee de wereld van vastgoed op dit moment te maken heeft en waardoor het hele proces voor de klant verbeterd word. Deze innovatieve toepassingen van nieuwe technologieën zijn een boot die de vastgoedsector niet mag missen.

VB&T weet inmiddels als geen ander dat het belangrijk is om als organisatie te blijven innoveren. Om die reden wilde de organisatie op de medewerkers graag inspiratie meegeven. ‘Je mag trots zijn op jezelf en het bedrijf, wees niet bang om je spectrum te verbreden en durf over de grenzen van jouw eigen afdeling te kijken’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *