Tag: Burgerlijk Wetboek

  • Inleiding op het Goederenrecht

    In deze posting worden twee onderwerpen besproken: Wat is goederenrecht?; Wat is eigendomsrecht?. 1. Wat is goederenrecht? Goederenrecht wordt gezien als een van de moeilijkste disciplines binnen het Nederlands recht. Dat komt omdat het op verschillende punten fundamenteel anders is dan bijvoorbeeld het verbintenissenrecht, dat door juristen als een minder ingewikkeld rechtsgebied wordt gezien. Goederenrecht…

  • KLM mag geen éxtra kosten berekenen bij creditcard betalingen

    KLM mag geen éxtra kosten berekenen bij creditcard betalingen

    KLM heeft er een sport van gemaakt om extra vergoedingen te vragen bij boekingen die per credit card worden afgerekend. Als de vlucht vertrekt uit Nederland betaal je minimaal €7,50, soms wel €15,- of meer aan transactiekosten. En dat mag niet. Om het nog gekker te maken: als je een retourtje boekt vanuit bijvoorbeeld Italië…

  • T-Mobile werkt in het geheim aan nieuw wetsontwerp Burgerlijk Wetboek?

    Gisteren was ik op de Wereldhavendagen in Rotterdam (inclusief de tegenvallende opkomst en stortregen), en dat was zowaar gezellig! Zo tegen het einde van de middag ging mijn nieuwe iPhone over en dat is opmerkelijk. Omdat ik thuis, op kantoor, op de universiteit, op het andere kantoor en vaak onderweg geen bereik heb is mijn…

  • Opzegverbod 24-maanden telefoonovereenkomst onredelijk bezwarend

    In Nederland komt consumenten bijzondere bescherming toe als het gaat om Algemene Voorwaarden. Je weet wel, die kleine lettertjes op de achterkant van een contract of op een bordje in een klein hoekje van de buurtsuper. En dat is maar goed ook: soms staan de gekste dingen in deze Algemene Voorwaarden en ook al weet…

  • Onverschuldigde betaling (3): Verjaring

    Mijn artikel over de Onverschuldigde betaling is inmiddels veelvuldig geraadpleegd door bezoekers. Dat doet mij grote deugd, omdat ik in de praktijk nog veel te vaak gevallen voorbij zie komen van mensen die niet weten dat, en hoe ze een onverschuldigde betaling terug kunnen vragen of vorderen. Een bezoeker stelde in de reacties van het…

  • Arbeidsrecht (1): Inleiding

    Het Arbeidsrecht zoals wij dat in Nederland kennen is er primair op gericht de – vaak zwakkere – werknemer te beschermen en het geheel van arbeidsafspraken te ordenen. Op veel plaatsen in het Arbeidsrecht kom je het principe ‘samen sta je sterk’ tegen. Voor collectieve groeperingen (vakbonden) worden uitzonderingen gemaakt op de vaak dwingendrechtelijke bepalingen…