-
Mag je doorrijden na een aanrijding, ongeval of ongeluk? Hoe zit het met camerabeelden?
Een bestuurder van een auto reed mijn auto een paar dagen geleden expres aan en besloot vervolgens om door te rijden. De fietsers die getuigen waren van de gebeurtenis wisten niet hoe snel ze scheldend achter de vrouw aan moesten fietsen — mij en mijn auto achterlatend. Ik had dan ook geen namen en telefoonnummers…
-
Onrechtmatige daad (2) (art. 6:162 BW)
In Onrechtmatige daad (1) besprak ik de praktische zijde van dit leerstuk, geïllustreerd aan de hand van een voorbeeld. In deel 2 over dit onderwerp behandel ik de vraag aan welke voorwaarden in beginsel een gedraging moet voldoen, wil deze rechtens gekwalificeerd kunnen worden als een onrechtmatige daad zoals bedoeld in artikel 6:162 van het…
-
Opzegverbod 24-maanden telefoonovereenkomst onredelijk bezwarend
In Nederland komt consumenten bijzondere bescherming toe als het gaat om Algemene Voorwaarden. Je weet wel, die kleine lettertjes op de achterkant van een contract of op een bordje in een klein hoekje van de buurtsuper. En dat is maar goed ook: soms staan de gekste dingen in deze Algemene Voorwaarden en ook al weet…
-
Voorbeeld Pleitnota
Het internet begint steeds voller te raken met juridische informatie. Toen ik enkele weken geleden meedeed aan de Nationale Pleitmarathon, en slechts 24 uur de tijd had om een pleitnota (ook wel pleitnotitie genoemd) op te stellen, kwam ik er achter dat een bruikbare pleitnota vinden op internet voor een civiele zaak best lastig is!…
-
Onverschuldigde betaling (3): Verjaring
Mijn artikel over de Onverschuldigde betaling is inmiddels veelvuldig geraadpleegd door bezoekers. Dat doet mij grote deugd, omdat ik in de praktijk nog veel te vaak gevallen voorbij zie komen van mensen die niet weten dat, en hoe ze een onverschuldigde betaling terug kunnen vragen of vorderen. Een bezoeker stelde in de reacties van het…
-
Nieuwe regeling voor alternatieve conflictbeslechting voor .nl-domeinnamen geïntroduceerd
Vandaag maakte de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) bekend een nieuwe geschillenregeling te introduceren voor geschillen omtrent inbreuken op andermans rechten door de registratie van een .nl-domeinnaam. Als iemand door het registreren van een .nl-inbreuk maakt op een anders rechten, kan die ander er voor kiezen naar de rechter te stappen teneinde dit conflict op…